Barát Csaba blog

A legegészségesebb napszemüveg (T26)

2018. május 29. - BCS911

Nagyon rövidem igyekszem leírni, hogy milyen a legegészségesebb napszemüveg. Habár írtam és talán beszéltem is már a témáról. De ez egy fontos téma, ezért nem árt, ha megint írok róla.

1.) Az alap, hogy tényleg egy jó UV szűrése legyen, ami minden normális márkánál alap szokott lenni. Ezt úgy szokták írni, hogy UV400-as védelem, 100% UV szűrés, UV A/B/C szűrése. De például a 3M védőszemüvegeimhez csak annyi van írva, hogy van rajta UV védelem, de amikor vizsgáltam, akkor erős, 100%-os UV védelemmel rendelkeztek.

Ha UV lámpával megvilágítasz egy papírpénzt, akkor az egyik végén előjön rajta egy részletes rajz, ha az UV lámpa és a kis minta felé teszed a lencsét, akkor ennek a kis rajznak teljesen el kell tűnnie. Ha nem tűnik el teljesen, hanem például halványan még látszik, akkor az olyan lencsén gyenge UV védelem van.

Amire az van írva, hogy 99,9%-os UV védelem, az olyan lencséknél vagy fóliánál, az ilyen kis UV-ra előjövő rajz továbbra is simán látszani szokott, annyi különbséggel, hogy egy kicsit halványabb lesz.

2.) Az UV védelemnek nincs köze ahhoz, hogy mennyire sötét a lencse. Teljesen átlátszó, fehér lencsénél is lehet 100%-os UV védelem.

3.) A fentiekből látszik, hogy az UV védelmet és a fény áteresztést teljesen külön dolognak kell venni. Minél kevesebb fényt ereszt át a lencse, annál inkább kitágul a pupilla, a tág pupillába könnyebben bejuthat káros UV sugárzás, ezért jobbak az olyan lencsék amelyek sok fényt eresztenek át. Sajnos a napszemüvegek nagyon nagy része erőteljesen sötét, a választékban kevés az olyan, ami sok fényt eresztene át, csak pár darab világosabb szokott lenni, és sokszor abból is csak kevés fajta méret van.

4.) Számít a szemüveg formája is, mert oldalról, hátulról, mindenféle irányokból a lencse belső oldalára is rásüt az UV sugárzás, amelyik része nem nyelődik el, hanem tovább megy a szögnek megfelelően, akkor az megy a szemünkbe. Ezért egészségesebbek azok a szemüveg formák, amelyek nagy mértékben követik a fej formáját, jól látható, hogy az ilyen formába oldalról és hátulról sokkal kevésbé tud bejutni UV sugárzás a lencse belső részére.

smith_survey-s_003_5z_1.jpg

 

5.) Hosszú távon a sima kék fény is káros. A sima kék fény hullámhossza nem sokkal nagyobb mint az UV A-nak. A kék fényből sokat kiszűr a sárgára vagy a narancssárgára színezett lencsék. A narancssárga jobban szűri a kék fényt, de a sárga szín sokkal elviselhetőbb, sokkal kellemesebb az agy számára, ezért inkább a sárgánál érdemesebb maradni. Sok napszemüveg van aminek kékes lencséje van, azokat mindenképpen el kell kerülni.

Ezért voltaképpen a legegészségesebb napszemüvegek azok, amelyeken jó UV védelem van, jól követik a fej formáját, sok fényt eresztenek át, ezért nem tágul ki nagyon a pupilla és még a kék fénytől is véd valamennyire a sárga szín segítségével. Sajnos ilyen sárga napszemüvegből szintén nagyon kevés van.

A bejegyzés trackback címe:

https://baratcsaba.blog.hu/api/trackback/id/tr2014010586
süti beállítások módosítása